Edisi Blogger: Januari 2016

Jumaat, 8 Januari 2016

Jumlah pendapatan pasif dari blog melalui pengiklanan PopAds

Salam pembaca...kali ini saya nak berkongsi satu ilmu dan dorongan buat kita semua yang ingin belajar dan ingin tahu bagaimana menambah pendapatan pasif secara online tanpa mengeluarkan sebarang modal dalam bentuk wang ringgit. Modal yang kita perlu keluarkan cuma ilmu, masa, dan ketekunan.

Salah satu cara paling mudah buat duit secara online ialah blogging. Tak caye? tanyalah sifu Hasrul Hassan. Kerja kita hanya menulis di alam maya saja. Kalau malas menulis, majoritinya hanya akan kopi pasta entri orang lain. Paling senang, kopi pasta sumber berita harian jer. Dah boleh buat duit...senang kan!! Tapi persoalannya, di manakah originalitinya? Lu pikiq la sendiri.

Wokay, hari ni saya agak pening-pening lalat sedikit sebab penat dengan tugas harian kat tempat kerja. Biasalah, korang bukannya tak faham..sekarang ni ramai rakyat Malaysia yang buat dua kerja untuk menampung hidup..kan kan kan..tapi siriyes, saya surender mengaku kalah dengan Ahmad Maslan yang boleh buat tiga kerja sekaligus tu..kikikiki..jadi, hari ini hanya dapat kongsi entri pasang siap tapi original. Hari ni nak kongsi salah satu cara bagaimana saya menjana pendapatan pasif dari blog ini ~ walaupun tak lah seabnyak mana pun.

Salah satu cara saya menjana pendapatan sampingan dari blog ialah melalui iklan PopAds. Sebelum tu, saya mintak maaf lah dari hujung kaki sampai hujung rambut kalau ada yang terganggu dengan iklan-iklan di blog yang ciput ini. Memang dah tak dapat elak..sejak ada GST, blog ni pun terpaksa mencari iktiar untuk survive..so, faham-faham jerlah ya..saya pun dah berusaha untuk meminimakan seminima yang mungkin untuk mengurangkan iklan dalam blog supaya tidak mengganggu pembacaan para pembaca. 

PopAds ini saya dah guna dah bertahun lamanya dan jumlah pendapatan dari iklan Popads ini pun agak okay juga lebih-lebih lagi untuk blog kurang trafik macam blog saya ni. Pembaca yang datang mungkin sekitar 10 hingga 20 jer sehari..itu pun kalau sampai lah..kekekeke. Saya sengaja letak PopAds sebab inilah portal pengiklanan internasional yang paling mudah nak apply, cepat cashout, dan bayar kita dalam matawang USD. Yang penting anda kena ada akaun Paypal. Pasal cashout, memang super cepat. Hari ni cashout, within 24 hours dah masuk akaun Paypal kita. 

So, setakat ni dah berapa banyak pendapatan terkumpul dari iklan PopAds ni? Hah...korang nak tau jugak ker? Errr..tak payah lah..saya malu..huhuhu..

Bertahun saya kumpul tau...kalau convert pergi RM..dah boleh ganti BRIM untuk individu bujang juga. Lebih-lebih lagi sekarang ni matawang RM dah jatuh melebihi 4 pointer. So, ada baiknya juga guna portal pengiklanan yang bayar kita dalam matawang USD ni..kan kan kan. So, kalau korang berminat nak tambah pendapatan di blog sedia ada, boleh lah daftar dengan PopAds.

PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork

Ini baru salah satu jer dari sumber pendapatan blog. Ada lagi sumber-sumber lain seperti 8Shares, Nuffnang dan Churp-Churp. Tapi untuk entri kali ini, saya hanya fokus pada PopAds saja. Korang pun tak suka baca banyak benda sekaligus kan..

Ok lah...mata saya dah mengantuk..sekian untuk perkongsian..saya nak tidur awal sebab besok kena buat kerja yang satu lagi..huhu. k baii.     Baca lagi Bukti Cashout iklan PopAds

Lagi Info Menarik:
> Nasi sudah menjadi bubur..menyesalnya tak ambil sarapan pagi!!
> Antara sebab kenapa saya geram dengan makcik makcik kat mana-mana majlis kenduri
> Foto sebelum dan selepas artis Hollywood yang sangat mengejutkan
> Rahsia unik bagaimana orang cina kekal sihat walaupun umur dah lanjut

Ahad, 3 Januari 2016

11 Hobi baru di tahun baru 2016! Jom lari dari rutin harian

Belum terlambat untuk admin ucapkan selamat menyambut tahun baru 2016 kepada semua pembaca. Selamat tinggal 2015. Pasti banyak suka duka yang kita lalui sepanjang tahun lepas..mungkin lebih banyak duka kot..GST dan tol bagai..hahaha

Baiklah, dalam entri kali ini, admin nak kongsi beberapa tips atau hobi baru yang mungkin korang berminat nak lakukan bermula di tahun baru ini. Ye lah, nak 'lari' dari kebiasaan dan mencuba benda baru. Mesti seronok kan. Ini dia 11 contoh hobi baru yang boleh korang mulakan di tahun 2016 ini!

1. Menonton Filem. Mungkin zaman kolej-kolej dulu, menonton filem dan drama merupakan salah satu hobi wajib bagi kebanyakkan pelajar kan. Nak download movie free pun senang sebab kolej dilengkapi wifi percuma..hahaha..bajet sikit nonton wayang. Tunggu PTPTN masuk dulu baru dapat merasa wayang on the spot...kan kan kan..eh! korang dah bayar balik PTPTN tak..

2. Menyanyi. Tak kisahlah suara korang tu merdu or ke laut. Cubalah menyanyi di kala bulan mengembang. Mesti seronok kan..Gurau jer..tapi kalau ada masa terluang, cubalah try test power suara tu. Pergi kat karaoke box. Atau guna apps kat smartphone jer pun boleh. Asal jangan melalak tak tentu pasal lah.

3. Berkebun. Tak perlu pun ada tanah luas untuk berkebun. Sekarang ni, mereka yang tinggal kat flat pun boleh berkebun. Tapi kena kreatif lah. Untung lah orang yang pandai berkebun ni kan. Mesti kawasan luar dan dalam rumahnya penuh dengan tumbuhan menghijau. Sejuk jer mata memandang.

4. Mendaki. Kalau macam admin ni yang tinggal berdekatan dengan bukit bukau, tentu saja mudah nak mencari tempat mendaki. Tiap-tiap hujung minggu mesti pergi mendaki bukit. Tapi jangan salah sangka, aku ni badan masih comel...gemoks is awesome..hahaha.

5. Memasak. Especially bagi kaum hawa. Kalau pandai memasak, memang untung lah laki yang kawin dengan kau. Kalau lelaki pula yang pandai masak, fuh..memang akan jadi kegilaan bakal mak mertua.

6. Main alat muzik. Never too late to learn new skills. Memang seronok kalau boleh bermain alat muzik walaupun tak pro. Tak susah pun belajar main alat muzik. Contohnya gitar. Aku dulu masa tingkatan dua, aku belajar sendiri main gitar. Asal engko pandai main tiga kod asas C F G..dah boleh dah main lagu Negaraku!

7. Sukarelawan. Kalau nak feel macam slot Bersamamu TV3, cuba aktifkan diri dalam aktiviti kesukarelawanan. Bukan saja mampu meningkatkan sifat berperikemanusiaan korang, malah korang juga boleh menambahkan amal jariah di dunia ni.

8. Membaca. Ini hanya untuk mereka yang sangat kurang mebaca. Mungkin baca entri ni pun malas. Eh..korang..tak baik malas membaca tau..nanti kalau korang tetiba terjumpa dengan orang macam Syed Siddiq, si penghujah terbaik Asia tu, siap korang kena kelentong habis..haha. Membaca baik untuk menambahkan ilmu pengetahuan. Bila korang tahu banyak perkara, senang sikit lah nak survive.

9. Menulis. Ia meningkatkan kreativiti dan mengembangkan imaginasi. Cuba korang ingat masa budak-budak dulu, mesti ada cikgu suruh buat karangan bertajuk 'Aku sekaki Payung'.."Aku sebatang Pen" dan macam-macam 'Aku' lagi lah. Suka bila baca karangan budak-budak..penuh imaginasi dan kreatif walaupun kekadang tak masuk akal sampai ada Aaron Aziz dalam karangan..hahaha..

10. Blogging. Hah! Benda ni pun sama dengan menulis cuma blogging ni menulis di alam maya. Korang berkongsi kisah hidup dan berkongsi ilmu di alam maya. Kalau korang ni jenis yang suka berfesyen, menulislah mengenai fesyen, bagi tips berpakaian dan sebagainya. Kalau minat memasak, boleh juga menulis resepi di blog masing-masing..kalau minat kereta, tulislah mengenai kereta di blog. Dan yang menambahkan kemanisan blogging ni ialah korang boleh menjadikannya sebagai sumber pendapatan sampingan. Macam mana caranya? Tanya lah Ahmad Maslan...hahahaha..kena lagi DAM..anyway, salah satu cara jana duit dari blog ialah melalui pengiklanan. Selain itu, ramai juga blogger yang jana duit melalui sistem affiliate. Bagi blog Edisi Blogger ni, pendapatan utama ~ walaupun beberapa sen saja~ ialah melalui pengiklanan. Macam PopAds dan Nuffnang ni lah. 

11. Menabung. Ni yang best sebab melibatkan wang beranak pinak..haha. Kat Facebook agak viral juga bila ada yang mengepos kisah mereka menabung dari awal tahun sampai akhir tahun. Ada bermacam cara menabung. Salah satunya ialah dengan kiraan gandaan minggu..like Week 1 to Week 52. Minggu satu simpan RM1, minggu 2 simpan RM2..bila ganda-ganda sampai minggu 52, dah sampai RM1k gitu..fuh! dah boleh shopping sakan hujung tahun ni.

Ada banyak lagi hobi yang boleh korang mula buat di tahun baru ini. Yang penting korang enjoy ketika melakukannya. Daripada asyik buat rutin yang sama setiap hari, tentu bosan kan..like, pagi pergi kerja, petang balik kerja, malam tidur, pagi bangun awal pergi kerja...tak ker bosan gitu?

Anyway, selamat menempuh tahun baru dengan penuh semangat. Semoga tahun baru ini lebih baik dari tahun-tahun lepas. Sekian! 

Lagi info menarik: