Edisi Blogger: November 2015

Ahad, 15 November 2015

Cara tukar gambar profile picture Facebook kepada bendera France

Cara tukar gambar profile di Facebook kepada bendera Perancis akan saya kongsikan dalam entri ini. Sejak serangan pengganas di Paris pada Jumaat lalu, ramai pengguna Facebook telah menukar gambar profile mereka kepada bendera negara tersebut sebagai tanda soladiriti kepada para mangsa yang terlibat.

Bagi sesiapa yang mahu menukar gambar profile kepada bendera France, berikut cara-caranya:

1. Cari rakan facebook anda yang telah menukar gambar profile merka kepada bendera France.

2. Click butang 'Try It' kat bawah gambar profile mereka. 

3. Reposition gambar profile korang. Kemudian click 'dropdown button' di sebelah kanan 'Switch back to previous profile in' untuk menentukan jangka masa anda menggunakan gambar profile bendera France tersebut.


4. Akhir sekali, click 'Use as Profile Picture'. Sekarang gambar anda dah bertukar kaler berlatar belakang bendera France.
Profile picture dah bertukar
Saya buat tutorial ini sekadar berkongsi info sahaja dan bukan mewakili mana-mana pihak. Bagi saya, apa yang berlaku di Paris itu adalah satu perbuatan manusia yang memang patut dikutuk. Usah berbalah tentang bangsa dan agama, tentang siapa yang betul dan siapa yang salah, dan usah perbandingankan mana yang lebih kesian dari siapa. Keganasan berlaku di mana-mana.

Apa yang kita perlu buat hanya mendoakan yang terbaik kepada para keluarga mangsa yang terlibat. Bukan sahaja di Paris, malah juga di Syria, Palestin, Iraq, Afghanistan, Nigera, dan di mana-mana pelusuk dunia yang menjadi sasaran pengganas.

#TerrorismHasNoReligion 

Sabtu, 14 November 2015

Lagi penemuan pelik di planet Marikh, seekor tikus gergasi

Saban hari, kita sering dihidangkan dengan berita-berita atau penemuan-penemuan baru yang kononnya diperoleh dari planet merah atau lebih dikenali sebagai planet Marikh.

Sebelum ini, hangat diperkatakan mengenai penemuan alien di planet Marikh tapi tak tau ianya benda hidup atau benda mati. Terkini, satu lagi foto dari NASA menunjukkan penemuan baru iaitu seekor tikus gergasi.
Objek menyerupai tikus gergasi ditemui di Marikh
Dari foto tersebut, agak jelas yang ianya menyerupai seekor tikus dan agak jelas juga yang ianya adalah batuan yang menyerupai tikus. Kat bumi ini pun banyak juga batuan yang menyerupai benda hidup. Jadi apa yang nak dihairankan sangat? 


Jadi, sehingga kini masih belum ada bukti-bukti kukuh yang menyatakan bahawa terdapat hidupan yang mendiami planet Marikh. Walaupun ada penemuan terbaru yang menyatakan bahawa terdapatnya sumber air di planet tersebut namun tak ada penemuan sahih lagi tentang hidupan bernyawa.


Jumaat, 13 November 2015

Indonesia rancang guna buaya hidup untuk mengawal penjara

Indonesia merupakan salah satu negara yang mempunyai undang-undang paling ketat dalam memerangi penyalah-gunaan dadah. Sehingga kini, Indonesia memang tidak teragak-agak untuk memberi hukuman tembak sampai mati terhadap pesalah-pesalah yang terlibat dengan pengedaran dadah.
Sekadar gambar hiasan
Namun di sebalik undang-undang ketat ini, Indonesia juga mempunyai masalah penjaga penjara yang dikatakan mudah diberi rasuah sehingga ramai banduan boleh bolos dari penjara dengan mudah. Jadi, untuk mengelakkan masalah ini terus berlaku, pihak penguasa penjara Indonesia kini merancang untuk menggunakan buaya hidup untuk mengawal penjara.

Menurut ketua agensi anti-dadah Indonesia, Budi Waseso, menjadikan buaya sebagai pengawal penjara mampu mengelakkan banduan daripada terlepas dengan mudah. Ini kerana buaya tidak akan menerima rasuah. - Metro

P/S: Selain buaya, apa kata letak sekali harimau sumatera..tentu para banduan fikir seribu kali nak bolos penjara. 

Selasa, 10 November 2015

Tarikh Keputusan UPSR 2015 dan Cara semak keputusan UPSR melalui SMS


Tarikh Keputusan UPSR 2015 dan Cara semak keputusan UPSR melalui SMS. Keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) 2015 bakal diketahui pada 17 November 2015 (Selasa) depan. Menurut kementerian pendidikan Malaysia, semua calon boleh mengambil keputusan UPSR mereka di sekolah masing-masing selepas jam10 pagi pada hari yang sama. 

Keputusan UPSR 2015 juga boleh disemak melalui sistem pesanan ringkas mySMS 15888. Caranya; Tapi UPSRAngka Giliran dan hantar ke 15888

Sistem mySMS ini akan mula diaktifkan seawal jam10 pagi pada 17 November sehingga jam 11.59malam 23 November.

Pada tahun ini, seramai 455 299 calon telah menduduki peperiksaan UPSR di seluruh negara pada 8 hingga 10 September lalu.

Isnin, 9 November 2015

Selepas tragedi kapal Metrojet, pusat peranginan Sharm el-Sheikh kini sunyi sepi tanpa pelancong

Tragedi kapal terbang Metrojet yang terhempas di Sinai telah memberi kesan mendalam terutamanya terhadap industri pelancongan Mesir. Nahas tersebut dikatakan didalangi oleh tentera ISIS yang mendakwa bahawa mereka telah menembak jatuh pesawat Metrojet itu sekaligus membunuh kesemua 224 penumpang termtasuk anak kapal. Kebanyakkan daripada penunmpang pesawat tersebut merupakan warganegara Russia. 

Insiden nahas ini sekaligus hampir melumpuhkan industri pelancongan Mesir apabila syarikat-syarikat penerbangan membatalkan penerbangan ke Sinai. Laluan ini merupakan laluan terkenal pesawat yang membawa pelancong ke pusat peranginan terkenal Mesir, Sharm el-Sheikh. Kawasan ini menjadi tumpua utama pelancong Russia dan Britain dengan purata 4 juta pelancong setahun. Namun selepas kejadian nahas Metrojet, jumlah pelancong yang datang merudum jatuh sehingga 70% dalam tempoh beberapa minggu sahaja.

Pusat peranginan Sharm el-Sheikh yang dulunya riuh dengan pelancong kini menjadi sunyi sepi.

Sharm el-Sheikh looks like an abandoned ghost town

Suasana tepi pantai dan spa kini lengang.

Employees wait for customers at a cafe in Naama bay area at the Red Sea resort of Sharm el-Sheikh, November 8, 2015. Egypt's Tourism Minister said Cairo regretted the suspension of flights and was doing all it could to secure its airports and tourist sites, adding that he would fly to Sharm al-Sheikh to oversee measures to support tourists there. REUTERS/Asmaa Waguih

Penduduk jati yang paling terkesan dengan nahas ini pastinya di kalangan peniaga-peniaga tempatan yang hanya bergantung kepada para pelancong yang menjadi pelanggan kepada jual-jualan mereka. 

A vendor (front) and employees for excursion trips wait for customers in Naama bay area at the Red Sea resort of Sharm el-Sheikh, November 8, 2015. Egypt's Tourism Minister said Cairo regretted the suspension of flights and was doing all it could to secure its airports and tourist sites, adding that he would fly to Sharm al-Sheikh to oversee measures to support tourists there. REUTERS/Asmaa Waguih

Pusat peranginan Sharm el-Sheikh yang dahulunya gah sebagai pusat tumpuan pelancong kini hampir menjadi 'ghost town' yang sunyi tanpa pelancong. Adakah kegemilangan Sharm el-Sheikh akan pulih semula atau sebaliknya? Dulu, kota Bali juga mengalami nasib yang hampir sama selepas peristiwa pengeboman sebuah kelab malam yang didalangi oleh Jemaah Islamiyah. Tapi kini, kegemilangan kota Bali sebagai salah satu destinasi pelancongan terkenal di dunia sudah pulih seperti sedia kala.


Ahad, 8 November 2015

Hebat! Lelaki ini mampu menyembuhkan orang buta dalam masa 5 minit

Hebat dan menakjubkan! Jika anda sedang bergelut dengan masalah penglihatan atau pun mempunyai saudara mara dan sahabat handai yang buta, mungkin boleh dirujuk kepada lelaki ini untuk mendapatkan rawatan. Bukan sahaja pantas malah hasil rawatannya juga sangat memuaskan sehingga doktor pakar dari negara Barat juga sangat kagum.

Lelaki dari Nepal bernama Dr. Ruit ini dilaporkan telah menyembuhkan lebih 120,000 pesakit buta dengan jayanya. Apa yang lebih menarik lagi ialah dia hanya mengenakan bayaran serendah RM100 atau USD25 untuk satu mata. Kos ini adalah beratus kali ganda lebih murah jika dibandingkan dengan kos rawatan di negara Barat.

Rawatan yang dilakukan oleh Dr. Ruit ini menggunakan kaedah tradisional dan modern. Kebanyakkan pesakit yang datang kepadanya mempunyai masalah katarak yang teruk sehingga tidak mampu melihat lagi namun dengan sentuhan ajaibnya, para pesakit ini mampu melihat dengan jelas semula dalam masa 24 jam selepas menjalani pembedahan selama lima minit.

Antara pesakit Dr. Ruit yang bersorak gembira selepas mampu melihat semula
Dr. Ruit datang dari keluarga miskin di pedalaman Nepal dan telah melanjutkan pelajarannya dalam bidang Ophthalmology di India. Disebabkan latar belakang hidup nya ini, dia telah bertekad untuk membantu sebanyak mana pesakit yang boleh dibantu pada kadar yang sangat rendah.

Kini, kaedah pembedahan yang lebih dikenali sebagai 'Nepal Method' ini telah mendapat perhatian pakar dari Barat dan ramai pakar yang datang berguru dengan Dr. Ruit. Ini kerana Dr.Ruit hanya menggunakan mesin-mesin perubatan asas yang fungsinya setanding dengan mesin-mesin mahal dan canggih yang banyak digunakan di hospital besar.

Inilah yang dinamakan sebagai doktor sebenar. Merawat bukan kerana wang tapi merawat kerana tanggungjawab kemanusiaan. Tak ramai doktor seperti Dr,Ruit pada zaman sekarang.

Sabtu, 7 November 2015

Terlalu ketagih main game sampai tak keluar rumah hampir setahun

Lelaki ini ketagih bermain game sampai tak keluar rumah hampir setahun. Lelaki yang hannya dikenali sebagai Troy ini mengakui bahawa dia mula ketagih bermain game sejak kecil.
This gamer hasn't left his house for an entire YEAR because he prefers virtual reality
Ketagihan main game ini diburukkan lagi dengan agoraphobia yang dialaminya sehingga menyukarkan dia untuk keluar rumah dan bersua dengan orang ramai.

Agoraphobia merupakan salah satu keadaan dia mana seseorang itu mengalami perasaan takut dan rasa tidak selamat ketika berada di kawasan terbuka atau di kawasan awam yang menjadi tumpuan orang ramai seperti pusat membeli belah dan taman rekreasi. Ia bermula dengan perasaan gusar di tempat awam dan diikuti perasaan panik.

Sebelum ini, Troy pernah bekerja di beberapa tempat namun dia berhenti kerana terlalu tertekan. Kini, dia hanya duduk di rumahnya sambil menghabiskan masa bermain game seperti NES, Super Nintendo, Mega Drive, dan sebagainya.

Menurutnya, ketagihan ini bermula sejak dia kanak-kanak lagi untuk mengisi kekesongan jiwa setelah ditinggalkan ibunya.

Selasa, 3 November 2015

Cara memohon pinjaman Program Perumahan Rakyat BSN

Cara memohon Pinjaman Program Perumahan Rakyat BSN secara online boleh dilakukan dengan melayari laman web BSN. Jumlah pinjaman yang boleh dipohon adalah sehingga RM120,000 dengan tempoh pembayaran balik sehingga 35 tahun. Individu yang memiliki gaji atau pendapatan minimum RM1000 sebulan adalah layak memohon.

Pinjaman Program Perumahan Rakyat BSN ini direka khas untuk membantu golongan berpendapatan rendah di Malaysia untuk memiliki rumah sendiri. Berikut merupakan syarat-syarat permohonan:

1. Warganegara Malaysia berumur antar 18 hingga 60 tahun.
2. Boleh memohon secara individu atau kongsi
3. Mempunyai bukti sah pendapatan 
4. Berpendapatan minimum RM1000 sebulan
5. Untuk pembiayaan rumah pertama dan kediaman sendiri sahaja
6. Pembiayaan hanya untuk rumah kos rendah dan sederhana sahaja

Untuk keterangan lanjut mengenai permohonan pinjaman Program Perumahan Rakyat BSN ini, anda boleh melayari laman web Bank Simpanan Nasional atau berkunjung ke mana-mana cawangan BSN yang terdekat.